True
Heb ik een vergunning nodig om mijn zwembad aan te leggen?

Wanneer je een zwembad in de tuin wil laten aanleggen, moet u over heel wat dingen nadenken. Wat voor zwembad wil je? Hoe groot moet die zijn en wat mag het kosten? Wat mensen vaak vergeten, is een vergunning voor een zwembad. In deze blog lees je welke regels er in Nederland gelden en in welke gevallen je een vergunning moet aanvragen en hoe je dat doet.

Omgevingsvergunning

In Nederland moest je vroeger voor verschillende projecten allemaal aparte vergunningen aanvragen. Je moest bijvoorbeeld voor het plaatsen van een zwembad in sommige gevallen een bouwvergunning, een sloopvergunning én een milieuvergunning aanvragen.

Gelukkig is dit sinds 2010 een stuk makkelijker geworden. Er bestaat nu één vergunning, namelijk de omgevingsvergunning, wat een bundel is van alle aparte vergunningen. De bepalingen van de omgevingsvergunning staan in de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo). Met de Wabo zijn de opties om inbouw zwembaden vergunningsvrij aan te leggen uitgebreid. 

Heb ik een zwembad vergunning nodig in Nederland?

In de meeste gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig om je droomzwembad te bouwen. Wel zijn er uitzonderingen wanneer je wél een vergunning nodig hebt:

  • Als je woont in een monumentaal pand

  • Als je een overkapping bij je zwembad laat plaatsen

  •  In sommige agrarische gebieden

  • In sommige agrarische gebieden

  • Als er bijvoorbeeld een beschermde boom uit de tuin moet worden verwijderd

Ook is het belangrijk dat de bouw van het zwembad niet in conflict komt met het bestemmingsplan van de regio waarin je woont. 

Online vergunningscheck 

Om te kijken of je al dan niet een omgevingsvergunning aan moet vragen, kan je kijken op omgevingsloket.nl. Op hun website vul je de geplande werkzaamheden en je woonplaats in. Op basis van de ingevulde gegevens controleert de vergunningschecker of je verplicht bent om een vergunning aan te vragen, of je meldingsplichtig bent of geen van beide. Het kan dus zijn dat je geen vergunning hoeft aan te vragen, maar je wel meldingsplichtig bent. Dit is per gemeente verschillend.

Let op!
Volgens omgevingsloket.nl biedt de uitkomst geen absolute zekerheid. Ook kan het zijn dat er voor jouw project nog andere andere meldingen en vergunningen gelden. Het is dus altijd goed om contact op te nemen met de gemeente voordat je start met het inbouwproject. 

Procedure vergunning zwembad aanvragen

Mocht het in jouw geval wel nodig zijn om een vergunning aan te vragen, kan je dit doen in de gemeente waarin je woonachtig bent. De procedureloop verschil per gemeente, dus je doet er verstandig aan om na te vragen hoe lang de aanvraagprocedure ongeveer gaat duren. Op deze manier weet je wanneer het project moet inplannen en kan je goed voorbereid van start gaan!

Is de vergunning al in orde en wil je graag starten met het realiseren van je droomzwembad? Ontvang dan compleet vrijblijvend advies en prijzen voor een zwembad op maat van jouw wensen en de verschillende mogelijkheden via onze offertepagina. 


Gerealiseerde projecten


Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of wil je graag advies? Neem dan gerust contact met ons op! 

Wat is de beste tijd voor het plaatsen van een inbouw zwembad?